Cum alegi vinul potrivit la un preparat

În asocierea vinului cu preparatele culinare există câteva reguli pe care le vom enumera mai jos. De reținut însă, pentru cei mai curajoși în experimentarea acestor asocieri, este că regulile sunt făcute pentru a fi… încălcate. Oricum, dincolo de acest aspect non-conformist, trebuie precizat de la început că există niște reguli de bază, stabilite în decursul a numeroase experimente făcute de-a lungul evoluției bucătăriei moderne.

Armonia dintre felurile de mancare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situatiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurante.

Sugestii generale de servire

Peste – In general vin alb. Pentru pestele slab este recomandat vinul alb usor, pe cand pentru cel prajit sau in sos este recomandat vinul alb aromatic cu corp plin. Pentru pestele afumat este recomandat vinul spumos sec sau un vin alb bine balansat. Pentru supa de peste, pestele la gratar sau cel gatit la abur se recomanda vin rose sau un vin tanar rosu, dar nu bogat in tanin.

Mancaruri picante/sosuri – Vin rose sau vin rosu tanar, chiar si vin spumant.

Paste – vin alb sau rose, la pastele gatite cu sosuri vegetale sau peste.

Daca sosurile au la baza carnuri, mezeluri, ciuperci un vin rosu usor sau chiar un vin spumant rosu tanar.

Supe – vin alb sau rose.

Carne – Ca regula generala, la servirea carnii sunt recomandate vinurile rosii. Particularizat: la carnea de vitel, de porc, de miel – vin rosu usor; pentru carnurile prajite – vin rosu cu aciditate balansata; pentru carne fina precum ficatul de gasca este recomandat vinul alb sau rose; pentru carnea de oaie, vita sau vanat se recomanda vin rosu matur, bogat in tanin.

Fructe de mare : Vin alb puternic aromat si cu aciditate balansata; altenativ se poate servi un vin spumant brut.

Ordinea de servire a vinurilor la masa coincide cu ordinea de degustare, si anume: de la sec la dulce, de la tanar la vechi, de la vin mai putin parfumat la vin parfumat, de la usor alcoolizat la tare. Intotdeauna se incepe cu vinurile albe, se evolueaza catre rose si se finalizeaza cu cele rosii.

Alte reguli

– la antreuri şi aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri roze;
– la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre – vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii’
– la carne roşie (ovină, bovină) – vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice;
– la vînat, aceleaşi recomandări ca şi mai inainte, rezervandu-se însă vinurile delicate şi elegante pentru vînatul cu pene şi vinurile pline, pentru vînatul cu păr;
– la sfîrsitul mesei – vin roşu sau vin alb licoros;
– la brînzeturi, după cum urmează:
* la cele fermentate, de consistenţă moale – vinuri roşii puternice, de mare sevă;
* la cele de consistenţă semidură, cu pete verzi in interior – vinuri roşii uşoare;
* la brînză de oi – vinuri rozé, albe seci, roşii nesăţioase şi fructuoase;
* la brînză prosapătă, ca o pastă topită – vinuri albe şi roze dulci;

LA SUPE, CREME, CIORBE, BORŞURI nu se recomandă vinuri, cu excepţia unor ciorbe concentrate din peşte şi crustacee, la care se pot servi vinuri albe seci, tari.

LA PREPARATE DIN PEŞTE ŞI CRUSTACEE, cu cât peştele este mai gras, cu atât vinul trebuie să fie mai acid.

LA ANTREURI se recomandă vinuri albe demiseci şi vinuri roze (Cotnari, Dealu-Mare, Alba Iulia, Murfatlar); la ciuperci se recomandă vinuri demiseci.

LA PREPARATELE DE BAZĂ se recomandă, în general, vinuri roşii: cu buchet, uşoare, fine – la cărnurile albe; puternice, tari – la cărnurile roşii; la vânat – vinuri roşii seci, vechi, fine pentru vânatul cu pene, mai tari la vânatul cu blană.

LA BRÂNZETURI se recomandă servirea vinului de la preparatul de bază. În mod obişnuit, telemeaua de oi se serveşte cu vin roze sau chiar alb, din aceeaşi regiune ca şi brânza.

LA DESERT se recomandă vinuri dulci, licoroase şi parfumate (Murfatlar, Pietroasele, Alba Iulia); la prăjiturile cu ciocolată şi fructe se recomandă vinuri roșii.

LA CAFEA se recomandă băuturi digestive: coniacuri, lichioruri fine, rachiuri fine de fructe.

ŞAMPANIA se poate servi la o masă de la început până la sfârşit.

Dacă la pregătirea unui fel de mâncare s-a folosit vin, se recomandă servirea aceluiaşi vin la masă.

VINURILE ROŞII se servesc la temperatura camerei, iar atunci când sunt păstrate în pivniţe se aduc la temperatura de servire cu câteva ore înainte de masă. Vinurile roşii speciale se prezintă până la 22°C. Vinurile albe se servesc întotdeauna reci. Cu cât vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atât se serveşte mai rece.
VINURILE NOI se servesc înaintea celor vechi.
VINUL SEC se serveşte înaintea celui demisec şi dulce.
VINUL ROŞU se serveşte după vinul alb sec şi demisec.
VINURILE VECHI se recomandă iarna, îndeosebi cele roşii.

Setari preferinte
Atunci cand vizitezi siteul nostru se vor stoca fisiere cookie. Iti poti modifica optiunile privind setarea acestor fisiere. Te rugam sa intelegi ca anumite fisiere sunt necesare pentru a putea fi utilizat site-ul.